Susann lyssnar på bonden

Sedan några månader tillbaka jobbar Susann Rabb från Korsholm med att få Svenskfinlands bönder att må bättre. Det senaste året har böndernas arbetsbörda och ekonomiska situation börjat diskuteras mer öppet. Det fick regeringen i fjol att reagera och avsätta pengar för tjänster som hjälper bönder att komma ur krislägen.

– Men det behöver inte vara kris för att man ska kunna ta kontakt med mig, poängterar Susann Rabb. Det räcker bra att bonden befinner sig i en situation där man funderar på hur man ska gå vidare och tycker att det skulle vara bra med en utomståendes synpunkter.

En del klarar sig med telefonrådgivning, men Susann Rabb rör sig över hela Svenskfinland. När hon kommer på besök för första gången brukar hon gå igenom vad som lett fram till den situationen bonden befinner sig i just nu.

– Vi tar det i kronologisk ordning och skriver ner vad som hänt flera år tillbaka. Ofta hjälper redan det personen att se klarare på saker. När man befinner sig mitt i en kris kan det vara svårt att se något annat än de problem man har just för dagen. Många säger redan efter det första besöket att det har hjälp att de fått prata med någon.

Tre sorters köptjänster

Efter att ha diskuterat med bonden, en eller flera gånger, kan hon rekommendera att man går vidare med en köptjänst för att få ordning på situationen. Köptjänsterna kan gälla ekonomiska, juridiska eller hälsofrämjande tjänster.

Även om tröskeln för att erbjuda vidare hjälp är låg finns det vissa krav. När det gäller juridiska tvister ska det gälla större saker än en tvist om ett dike grannar emellan. Om kriterierna för att gå vidare med en köptjänst uppfylls ger Susanna en rekommendation som sedan godkänns av LPA. Summan för de stödtjänster som finns kan vara högst 500 euro.

– Till exempel en skilsmässa kan vara en sådan situation där man kan får den här typen av tjänster. Eller en generationsväxling där far och son strider om hur man sak gå vidare men arbetet på gården.

– Om någon vill gå och prata med en psykolog får den i regel alltid den här tjänsten, vi resonerar att redan det att man vill göra det visar att man funderat länge och insett behovet av hjälp.

Berätta för andra

Men Susann Rabb är också medveten om att det finns många som skulle behöva stöd inte har den ork som krävs för att söka upp hjälpen.

– Det finns många som nästan har gett upp och inte själva orkar söka hjälp. Därför är det också viktigt att grannar och medmänniskor agerar när de märker att någon kanske inte orkar. Berätta om att det finns stöd och hjälp att få.

Susann Rabb nås på telefonnummer 050 331 9056 eller e-post susann.rabb@mela.fi

 

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ