I lastpallsbranschen krävs stora volymer

Bröderna Dani och Ken Ryynänen som driver Kuormalavakeskus Oy vet att konkurrensen är hård. Man kan lyckas i branschen om företaget har tillräckligt stora lokaler och hanterar massor av lastpallar.
– Det är mängderna som får verksamheten att gå runt, poängterar företagets vd Ken Ryynänen.
Varje år tvingas några mindre företag att lägga ner, konstaterar han och tillägger att deras lilla familjeföretag kanske också redan skulle ha gett upp om de inte hade hittat den nya lokalen på 6 000 kvadratmeter.

Företaget har flyttat i takt med att väggarna har satt stopp. Den tidigare arbetsplatsen på 1 500 kvadratmeter i Borgå fick de lämna eftersom verksamheten tredubblades. ”Det var som en explosion”, beskriver företagets operativa chef Dani Ryynänen. Tillväxten har sannerligen varit kraftig. Företaget började sin verksamhet i ett garage i Kuggom i Lovisa. Nu finns det på plats 104 i Kauppalehtis lista över de mest framgångsrika företagen i Nyland baserat på omsättningen.
Hallen i Lovisa rymmer både staplar med lastpallar och enorma bildäck. I lokalerna verkar även två andra företag: en däck- och bilverkstad, som ägs av bröderna Ryynänen, och ett bageri. Det ser inte så trist ut när det finns andra verksamheter här också, lyder förklaringen.


De stora lokalerna möjliggör robotdrift

Lastpallarna som staplas är av alla möjliga mått, eftersom kunderna varierar stort och alla har sina egna kvalitetskriterier. Produkterna som tillverkas för livsmedelsbranschen måste vara rena och märkta med IPPC-logotypen som bevisar att de är värmebehandlade. Samma behandling och märkningar krävs också för de partier som skickas utomlands. Produktsortimentet innehåller dessutom pallkragar och lock. De största kundgrupperna finns inom metallindustrin och flygtrafiken.
Det finns många företag som tillverkar lastpallar och på Kuormalavakeskus hanterar man till största del återvunnet material. Pallar som de har tillverkat själva används också till viss del.
Det är fysiskt påfrestande att flytta pallarna, som kan väga upp till 30 kilo. Vakuumlyften som företaget har köpt in till underlättar arbetet; lyftens handtag suger tag i pallen som en sugpropp och flytten går smidigt.
– Även sorteringsroboten som vi leasar gör stor nytta. Fastigheten gör det möjligt att använda roboten, eftersom den kräver stort utrymme, säger Dani Ryynänen.
Företaget hanterar upp till 4 000 lastpallar varje dag. Majoriteten av dem hämtas från Helsingforsregionen, även om hela Finland utgör företagets marknadsområde. De äldsta pallarna är tillverkade redan i början av 80-talet – samma lastpall kan alltså vara i omlopp i decennier. Cirka fem procent av den totala volymen skickas till värmekraftverket i Lovisa för flisning, så inget går till spillo.
Produkterna fraktas med transportfirmor. Den nuvarande fastigheten gör det möjligt att följa principen ”allt under samma tak”, förklarar Dani. Den förra lokalen blev trång och lastningen skedde utomhus under bar himmel. Nu kan chaufförerna lasta när de vill, eftersom de kommer in i lokalen fast ägarna inte är på plats.
Tanken är att byggnaden ska rustas upp ytterligare. Via landsbygdsfonden fick företaget bidrag av NTM-centralen i Nyland till att köpa fastigheten och göra nödvändiga renoveringar. Dani menar att bidraget hade stor betydelse eftersom ”vi trots allt är ett litet företag”. De fick också bidrag till vakuumlyften.


Tillväxt är målet
Nu har företaget åtta anställda, vissa av dem tills vidare på deltid.
– Vi har för avsikt att anställa fler bara vi får ordning på lokalen och fart på maskinerna.
Planerna är solklara: Verksamheten ska dubbleras på ett år och den årliga omsättningen på 1,5 miljoner ska öka till 3 miljoner på två år. Det är åtminstone målsättningen!
Även om konkurrensen är hård är det gott om kunder. Nästan alla tillverkningsföretag behöver pallar, motiverar Dani Ryynänen. Oftast tillverkas pallarna av trä, eftersom plastpallar inte skulle tåla de finska förhållandena och pallar av kartong skulle bli för dyrt.

Text: Memmi Ojantola

 

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ