|

Hur gick det så här?

Vår gård har fungerat i år och årtionden. Min farfar började odla på ett litet torp, där de producerade allting själva. Gården försörjde familjen och alla var nöjda med livet. I sinom tid ärvde min far gården, och fortsättningsvis kunde vår familj försörja sig på den. Min far och mor utvidgade gården småningom. Gårdens areal och djurantal växte. Som bäst fanns det nästan 20 mjölkande kor. Gården gick bra och gav även resultat.
När det blev aktuellt med generationsväxling, så blev jag husbonde på gården. De andra syskonen ville inte fortsätta. Själv ville jag och jag utökade åkerarealen. Även ladugården utvidgades till ett lösdriftsstall med en mjölkningsrobot. Arbete finns det så det räcker till, men gården kan ändå inte försörja oss båda, så min fru arbetar annanstans.

För några år sedan började ekonomin stramas åt. Mjölkens pris rasade och räkningarna började samlas på hög. Jag tänkte inte desto närmare på saken, utan fortsatte arbeta som förut. Blev kanske till och med arbetat lite mer än tidigare. Eller åtminstone kändes det som att jag gjorde mera arbete än tidigare. Min fru arbetade fortsättningsvis på annat håll än på gården. På kvällarna var hon med och arbetade i ladugården. Ibland undrade hon över att jag gjorde så långa dagar, men jag konstaterade att det måste göras för att få resultat. Hur jag än försökte så växte bara högen med räkningar. Bristen på pengar orsakade ofta också strider.

Jag förstår inte hur jag inte klarar mig, då min far och farfar gjorde det? Nu måste jag också kunna klara mig och förtjäna levebrödet till min familj. Till min pappa kan jag i alla fall inte berätta om situationen, för han kan inte förstå. Jag vakar ofta på nätterna och funderar på saker och försöker komma fram till en lösning. Men med dåligt resultat. Jag har varit på dåligt humör och allt mer börjat hålla mig för mig själv. Situationen bara försämras men jag vet inte vad jag skall göra. Nu har jag även börjat vara sjuk fysiskt.

Hade det lönat sig att ta tag i saken tidigare?

Ovanstående situation är en berättelse om dagens situation, men fiktiv och bara ett exempel. Många lantbrukare, såväl mjölk- som spannmålsbönder samt andra gårdsägare tampas med samma problem. Ekonomiska bekymmer tynger på många gårdar och även utmaningar med den egna orken. Det att det går dåligt på gården är för många en skam. Hur kunde man klara sig förr, men inte nu? Världen har förändrats mycket, bara på årtionden. Det som det gick att klara sig på förr, var förr. Tråkigt att säga men hur den äldre generationen än skulle försöka skuldbelägga, att hur kan du inte klara dig vi gjorde ju det, så är faktum det att de inte skulle klara sig med deras kunskaper idag. Hur de än trugar dem. Det här lite karikerat sagt.

Då ekonomin tynger, börjar också den egna orken tryta. Arbetet tar längre tid, men ändå vill det inte bli klart. Ett arbete som vanligtvis tar 10 minuter kan nu ta till och med ta en halv timme. Det finns många saker på att göra-listan. Man vet inte var man skall börja och alla arbeten bara skjut fram, och skjuts fram.

Fastän det är svårt att medge för sig själv, att nu orkar eller klarar jag mig inte, så borde man medge situationen och prata med de närmaste. Om det känns svårt att prata med de nära och kära, så lönar det sig att söka hjälp utanför gården. Till exempel från arbetshälsovården eller ringa till kristelefon.

Känslorna och orken är dina egna, ingen kan avfärda dem.

Ta hand om bonden-projektet

Med allting att orka och reda ut, får du även hjälp från Ta hand om bonden-projektet, som är en avgiftsfri rådgivningshjälp och stöd. Vi som arbetar i Ta hand om bonden-projektet och landskapens projekt i välbefinnande, hjälper dig att reda ut din helhetssituation och vi lyssnar på dig.

Via oss finns det även en möjlighet till en köptjänstförbindelse, till ett värde av 500 euro. Med den kan du till exempel få ungefär fem besök med psykoterapi eller någon annan terapi. Våra kontaktuppgifter hittar du i länken: LPA/Ta hand om bonden » Tveka inte, ring eller sätt ett meddelande. Problemet behöver ännu inte vara ett problem, då du tar kontakt.

 

 

 

 

 

Sköt om dig, och vi håller kontakten, hälsningar Marko

 

Text:
Marko Kiiveri
Ta hand om bonden-projektet Nyland
Tel. 050 329 3976
e-post: förnamn.efternamn@mela.fi

 

Översättning: Annika Söderholm-Emas