Gustav fick sitt drömjobb

Aihe Yleinen @sv

Gustav och Jenny Hildén odlar sitt femte år på Lill-Breds gård i Ingå. Gustav hade tidigare sin hemgård och ett jobb som byggare vid sidan om sitt jordbruk. Men han hade drömt om möjlighet att livnära sig med jordbruket helt och hållet. Den drömmen kunde börja förverkligas efter att unga paret köpte bärgården Lill-Breds för över fem år sedan.

-Arbetsmässigt säsongen börjar redan i februari och pågår ändå till sen höst innan allt är skördad, berättar Gustav.
På gården odlas 25 hektar specialodling: bär och olika frilandsgrönsaker och säd som mellangröda. Jordgubbar odlas på 8 ha var av 2 hektar förnyas årligen. Alla specialodlingar bevattnas. Bär och grönsaker säljs i gårdsbutik men dem också levereras till butiker i Västnyland och Esbo. Jordgubbar är huvudprodukten, men i bredden med dem odlas det även annat: potatis, vattenmelon, sockermajs, buskblåbär, vinbär.
-Jag har tagit till nya produkter, men jag har inte kommit på att lämna bort något annat i stället, berättar Gustav Hildén glatt.

När produktionsmängden har ökat har det också tvingat att fundera på leveranskanaler och söka nya köpare till produkter. Gården är känd för direktförsäljningen och bilar svänger in som på löpande band fast det är en blåsig och sval sensommardag.
-Att hålla kvaliteten är bästa reklamen, säger Gustav.
Årets väderförhållanden får honom dock att skaka på huvudet.

Mycket att se och uppleva på gården

Café bredvid gårdsbutiken lockar även lokala besökare, som kommer ofta på sin kopp kaffe och pratstund med bekanta. Närproducerad mat får förbitjusande sommargäster att stanna i gårdsbutiken. Så det finns lite någonting åt alla som svänger in. Odlingar ligger delvis nära gårdsplan så många sommargäster har fått se till exempel rågen, som växer kraftigt precis bredvid kaffeborden. Ibland är det småsaker som ger en upplevelse åt den som hinner stanna för en stund.

-Växttunnel används 2 – 3 veckor på våren, så att frilandsodlingen får en bra start, beskriver Gustav. På våren skördar vi också från växthus jordgubbar och potatis. I mitten på sommaren skördar vi enbart från friland, eftersom då hinner man inte sköta om annat. Sen mot hösten är det igen dags att fortsätta jordgubbssäsongen från växthus.

Växthus för jordgubbar och lite annat

Växthuset kom i gång sommaren 2021 och Hildéns hann planera och bygga den just innan priserna började stiga så som dom gjort under senaste året. Gustav hade tätt kontakt med försäljare vid planerings- och byggnadsskeden. Odlingar planerades med Fredrik Björklund som jobbar för holländsk företaget Henselmans Strawberry Plants. Henselmans är ett familjeföretag som producerar jordgubbsplantor på ca 40ha i Holland.
Växthusteknik planerades och byggdes i samarbete med Michael Norrteir från Schetelig. Egentligen när alla tre herreman berättar, låter det som om växthuset kom tillstånd med ett väldigt tätt samarbete mellan alla parter.

-Gustav var noggrann redan i planeringsskeden och tog till exempel reda på hurdant bevattningsvatten dom har, beskriver Michael. Tekniskt intresse och tankesätt har hjälpt honom i att genomföra projektet.

Det har redan skördats potatis till Valborg och jordgubbar på våren. Jordgubbar blommar och det finns rikligt med karter i början av augusti och ny skördesäsong börjar snart. Gustav berättar att han drömmar om att skörda körsbär i växthus någon dag, men Fredrik skakar på huvudet åt honom.

-Det är ganska svårt, hävdar Fredrik.

Men Gustav brukar förverkliga sina drömmar, så vem vet, vad det händer.