Annons för Närmatsdagen.

Gör en smakresa till landet på Närmatsdagen den 10 september 2022

Varifrån kommer maten? Vad äter korna? Hur känns hästens mule mot min handflata? ? Vad har landsbygden att erbjuda förutom mat? Hurdana företag finns det där? Bland annat de här frågorna kan du få svar på under den landsomfattande Närmatsdagens evenemang runt om i Finland 10.9.2022.

Över 100 objekt har redan anmält sig till Närmatsdagen. Skaran är glädjande bred: här ingår både traditionella matproducenter och andra landsbygdsaktörer, såsom turist- och upplevelseföretag, vidareförädlare av livsmedel samt föreningar som är verksamma på landsbygden. De gårdar och företag som deltar i evenemanget i år hittar du enklast på vår webbplats på adressen: www.närmatsdagen.fi

På fliken ”Sök arrangörer” på webbplats hittar du en karta och en sökmotor med vilken du kan leta fram objekt som anmält sig som deltagare, till exempel på basis av geografiskt läge eller produkter som är till salu. Kolla alltså vilka besöksmål som har anmält sig, planera den rutt du vill ta på Närmatsdagen och bege dig på en smakresa till landet i september!

Närmatsdagen är landsbygdens eget öppet hus -jippo. Börja därför följa Närmatsdagen också på sociala medier och få de bästa tipsen och rekommendationerna om besöksmål på Facebook och Instagram (@lahiruokapaiva). Välkommen att tillsammans med oss fira hela Finlands festdag som är tillägnad den inhemska matproduktionen och landsbygden!

Vad är Närmatsdagen?

Under Närmatsdagen kan du stifta närmare bekantskap med landsbygdens aktörer och köpa färska råvaror eller färdigt förädlade produkter direkt av producenterna. Många medverkande företag låter också besökarna bekanta sig med gårdens djur, maskiner och omgivning. Dagen var tidigare känd som Köp av bonden.

Bli arrangör!

Är du närmatsproducent? Aktör på landsbygden? Närmatsdagen erbjuder alla intresserade också möjlighet att ordna ett eget evenemang under Närmatsdagen.

En gård eller ett företag som deltar ansvarar själv för alla arrangemang, men man kan också samarbeta till exempel med grannen och bjuda in dem för att sälja sina egna produkter! Se mer detaljerade instruktioner: på Närmatsdagen ‘Bli arrangör’ sida

Mer information:
Heidi Kohtala, Landsbygdsnätverkstjänster, heidi.kohtala(a)ruokavirasto.fi , 050 572 3368

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ