En berättelse om företagandet i skärgården

Aihe Ammi, Företag, Yleinen @sv

Pellinge i Borgå skärgård är känt för sina fantastiska havslandskap och evenemangsrika somrar. Vanligtvis ordnas över 120 evenemang i skärgården. Även aktiv byaföreningsverksamhet och landsbygdsföretagande lyfts fram när man talar om Pellinge! Härnäst bekantar vi oss med hur byaföreningen och företagarna på ön har utvecklat sin verksamhet och hur finansieringen av landsbygdsprogrammet som beviljats via NTM-centralen och Leader SILMU rf har främjat företagarna i detta utvecklingsarbete.

Tove Janssons sommarstigar under barndomen gav upphov till idén att ordna funktionella skogsutflykter
På den skogsutflykten Hur gick det sen? som Erika Englund har utvecklat löser man gåtor med hjälp av Muminboken. Verktygen i mjölkkannan hjälper dig att lösa uppgifterna.

Erika Englunds Island Riddles ordnar funktionella skogsutflykter i Pellinge. Utflykten ”Hur gick det sen?” som Englund har utvecklat baserar sig på Tove Janssons Muminbok med samma namn. Man ser inga mumintroll under skogsutflykten men det är inte fråga om en helt vanlig vandring i naturen heller, konstaterar Englund.

– Vandraren styrs av boken ”Hur gick det sen”, som innehåller 14 gåtor. Genom att lösa uppgifterna kommer man längs skogsstigen fram till ”målet”.

Den 3-5 kilometer långa skogsutflykten tar vanligtvis 2-3 timmar. Enligt Englund passar utflykten alla åldrar; familjer, arbetsgrupper och smågrupper.

– I skogen kan man verkligen röra sig i egen takt och njuta av landskapet. Skogsstigen strävar efter att följa den rutt där Tove Jansson har lekt i sin barndom, berättar Englund.

Stöd för att starta ny affärsverksamhet

Englund har drivit bybutiken i Pellinge i 12 år. Hon började ordna skogsutflykter för ett par år sedan. För att inleda den nya verksamheten ansöktes och beviljades landsbygdsprogrammets finansieringsstöd från NTM-centralen i Nyland.

– Vi fick företagsstöd, som också kan beviljas redan verksamma företag på landsbygden, om de riktar sin verksamhet till en ny bransch på samma sätt som jag gjorde.
– Vi fick stöd bl.a. för tipshäftets layout, mässdeltagande, tillbehör såsom dator och skrivare samt miljöcertifiering.
– Stödet spelade en viktig roll när vi funderade över skalan för vårt arbete på lång sikt. Vi hade aldrig vågat tänka så stort. Naturligtvis har coronaviruset begränsat planerna något, men åtminstone finländska besökare har hittat oss på ett berömvärt sätt.

Englund ger sökande av företagsstöd några tips:

– Det lönar sig att göra ansökan realistiskt och fundera på hur pengarna används. Man måste också komma ihåg tidtabellerna och ansökan om utbetalning i tid. Om man är noggrann är sökningen inte oöverstiglig. Vi deltog också i tillväxttävlingen Kasvu Open och många av de material som ingick i tävlingen behövdes för NTM-centralens ansökan.

Island Riddles
Nyetableringsstöd Landsbygdens företagsfinansiering – NTM-centralen

 

Text och bild: Miia Koivunen