|

Doften av nybakat lockar till Sommaröstrand

Det började med att gästhamnens kunder ville köpa färskt bröd till morgonkaffet ute på Sommaröstrand i Ekenäs skärgård. För företagaren Erja Hiltunen var alternativen att börja baka själv eller hämta från något bageri på fastlandet. Erjas semlor blev snabbt så populära att bageriet måste utvidgas och hon började baka annat än semlor.

Förra hösten vann hennes laxpirog första pris i klassen för fyllda bröd i den första FM tävlingen i mathantverk. Tack vare investeringsstödet från den lokala Leader-gruppen Pomoväst har hon haft möjlighet att bygga till och utrusta bageriet för att kunna jobba professionellt.
Erja Hiltunen är fysioterapeut, men efter 20 år i branschen märkte hon att det inte längre fanns möjlighet för henne att utvecklas i det jobbet. Samtidigt behövde hennes man personal i familjeföretaget som då omfattade butik, småbåtshamn och transporter i skärgården, så det kändes naturligt för henne att börja jobba där. I början skötte hon bokföringen och hjälpte till i butiken. Samtidigt utbildade hon sig till merkonom och avlade företagarexamen.  När gästhamnen byggdes 2011 började hon sköta verksamheten där.
– Jag började baka 2012 när kunderna i gästhamnen ville köpa färskt bröd. Bakning har alltid varit ett stort intresse för mig och eftersom jag är hemma från Kajanaland har jag vuxit upp med andra traditioner än de som finns här. Jag har också utbildning inom storköksbranschen. Först började jag baka matbröd och märkte att det var populärt.

Lära sig jobba effektivt
Nybakat bröd lockade kunder också från fastlandet och Erja Hiltunen började fundera på hur hon skulle kunna utveckla bageriet och utvecklas själv som bagare.
– Eftersom jag är fysioterapeut insåg jag att det är viktigt att ha rätt teknik när jag bakar för att det ska fungera i längden. Via Leipurin tukku har jag fått utbildning i hur man jobbar effektivt och gör saker i rätt ordning. Via deras kurser har jag blivit bekant med andra som har liknande företag på annat håll i landet. Som företagare är det viktigt att man skapar sina egna nätverk och inte försöker lösa allt ensam.
Det nya bageriet är litet, men utrustat med proffsmaskiner.
– Ugnen är så teknisk att man måste ha hjälp för att lära sig använda den. Det finns färdiga program för olika sorts bröd, men man kan också programmera själv beroende på vad brödet innehåller, hurdan yta man vill ha, hur skorpan ska vara och så vidare.

Egna recept
Att göra sina egna recept är också en konst. I vår börjar Erja baka ett morotsbröd efter eget recept som det har tagit tre månader att ta fram.
– Men jag vill också visa hur olika bakningstraditioner vi har i olika delar av landet. Det finns bakverk som är typiska för andra delar av landet, men som inte är kända här. Sådana traditioner vill jag gärna sprida och se om bröd från andra regioner också går åt här.
Den egna laxpirogen som Erja Hiltunen vann klassen för fyllda bröd med i Mathantverks-FM är gjord på potatissmördeg och fylld med rökt lax, dill och ris. Den kommer naturligtvis också att finnas till salu i sommar.
– Fisk och vilt är råvaror jag gärna arbetar med, de är rena och ekologiska.
Under högsäsongen kommer Erja Hiltunen att baka i två turer för att inte hyllorna ska stå tomma på eftermiddagen. Anställd personal tar hand om den andra verksamheten i gästhamnen, men bakningen sköter hon själv. Under vintern bakar hon för olika mässor och säljer bland annat jullådor och julmat till Gamla Saluhallen i Helsingfors.
– I fjol märkte jag att brödet tog slut på eftermiddagen och många kunder blev utan, så nu ska det finns bröd också för dem som kommer på kvällen.
Förutom matbröd bakar Erja Hiltunen också bullar och munkar och kakor. Från april-maj till september är café/bageriet öppet alla dagar. Under vintern är bastukvällar och viltkvällar en viktig del av verksamheten.

 

Fakta

Stödtyp: Investeringsstöd
Underåtgärd: Stöd till investeringar för att skapa arbetsplatser och utveckla annan verksamhet än jordbruk
Sökande: Sommaröstrand Gästhamn /Öppet bolag
Syfte: Bygga till och göra om gästhamnens befintliga utrymmen så att de lämpar sig för bageriets verksamhet. Samtidigt byggs också sociala utrymmen.
Projektets budget: 120.000 euro
Projekttid: september 2015-februari 2018

TYKKÄSITKÖ - JAA SISÄLTÖ